Filformatguide

Viktigt att tänka på innan du skickar in din fil för produktion.

Var noggrann och lämna inget åt slumpen. Kontrollera alltid dina inställningar innan du sparar ut en slutgiltig fil för produktion. Minsta fel eller slarv kan komma att synas på den färdiga produkten. Var alltid extra noga med speciella typsnitt, omvandla alltid dessa till kurvor.

Programvara

Vi rekommenderar att ni gör era tryckoriginal i programmen Illustrator eller Corel Draw (om ni jobbar med vektorgrafik) och Photoshop (om ni jobbar med pixelgrafik). Alternativa program är InDesign och QuarkXpress.

Filformat

Vi vill helst ha in ert tryckoriginal i form av en högupplöst PDF/X-4, detta är särskilt viktigt om ni jobbar med andra program än de vi rekommenderar ovan.

Vad är PDF/X

PDF står för Portable Document Format och X står för eXchange som ställer speciella krav för tryck och print enligt ISO-standard. Vi rekommenderar PDF/X-4 eller PDF/X-1.

Övriga filformat

Vi tar även emot tryckoriginal i formaten EPS, WMF, AI och CDR (för vektorgrafik) och TIFF (för pixelgrafik och bilder). Om ni sparar en bild i TIFF-format, använd LZW-komprimering och ta bort eventuella lager. Tänk på att bilder bör vara i CMYK. Om vektorgrafiken innehåller PANTONE(c)/PMS-nummer går det bra att ange dessa i en beskrivning ifall informationen fallit bort från filen.

Andra filformat som vi kan läsa in är JPG, TARGA, PNG, BMP, Word, observera att dessa fil-format kanske inte har stöd för korrekta färger och i många fall förstör bildinformationen när den sparas.

Vektorgrafik och pixelgrafik

alttext

När man jobbar med tryckmaterial är det bra att veta skillnaderna mellan pixelgrafik och vektorgrafik.

Vektorgrafik använder man till designelement som inte är bilder. När man tar fram exempelvis logotyper, färgblock, text, illustrationer m.m. så är vektorer bäst eftersom vektorgrafik kan skalas upp i oändlighet utan att kvalitén försämras.

Pixelgrafik är aktuellt när man jobbar med bilder. Grafik som är uppbyggt med pixlar kan inte skalas upp utan att man försämrar kvalitén. När man jobbar med pixelgrafik måste man ta hänsyn till bildens upplösning, format och i vilken kvalité man sparar bilden i.

Viktigt att veta innan du skickar in din fil för produktion.

Tänk på att kvalitén på trycket aldrig blir bättre än din PDF och det material den är skapad av. Lågupplösta bilder, fel färger i bilder och dokument, trasiga teckensnitt, ingen eller fel färghantering resulterar i ett undermåligt tryckoriginal.

Ibland kan det vara programmet i sig som skapar dessa begränsningar. Ett program som är designat för kontorssysslor eller hemmabruk, t.ex. Word, PowerPoint eller Open Office, har inte samma möjligheter att skapa en korrekt PDF för tryck.

Kort checklista för att undvika de vanligaste problemen:

Kontaktperson

Klas Pettersson

Klas Pettersson

0381-67 12 02

klas@dekaltrim.nu

  • Har dokumentet rätt storlek?
  • Finns det utfall om objekt går fram till ytterkanten?
  • Använder vi originaltypsnitt anpassade för tryck?
  • Använder vi typsnitten så som de är skapta, fet är bold osv.?
  • Är det svarta verkligen i tryckfärgen svart?
  • Är dekorfärgen en egen färgkanal och har den rätt Pantone-namn/PMS-nummer?
  • Har jag rätt inställningar på övertryck/ursparningar/effekter?
  • Undvik flerfärgade/vita tunna linjer och texter
  • Undvik att skala bilderna för mycket (gäller både upp och ner) eller att i onödan förvränga dess proportioner.

Känner du dig det minsta osäker går det bra att kontakta oss. Det är alltid bättre och i många fall billigare att vara på den säkra sidan i ett tidigt skede av processen än att vänta tills produkten är tryckt och kanske tvingas att beställa nytt material.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

alttext

Högsta kvalité

alttext

Snabba leveranser

alttext